Awaking Forum Index Awaking
Oni koji misle dugacije i nisu robovi okolnosti

FAQFAQ    SearchSearch    MemberlistMemberlist    UsergroupsUsergroups    fchat fChat  RegisterRegister  
  ProfileProfile    Log in to check your private messages Log in to check your private messages    Log in Log in 

Uvod

Post new topic   Reply to topic    Awaking Forum Index -> Uvod
View previous topic :: View next topic  
Author Message
DharmaDesh
Admin

PostPosted: Tue Aug 02, 2005 12:08 am    Post subject: Uvod Reply with quote

Mozda bi trebalo reci par rijeci o ovom forumu.

Poznato je da u virtualnoj stvarnosti, internetu, postoji mnostvo sajtova a samim tim i foruma tipa kakav je i ovaj. Takodjer je evidentno da svako od nas trazi forum i sajt shodno svojim ubjedjenjima. Jer, naravno, niko nema ista stremljenja, niti iste metode za svoj spiritualni samorazvoj.
Pored toga sto drzim jos jedan forum koji ima slican sadrzaj (http://www.tantra.rs.ba/forum/index.php), ipak sam odlucio da pokrenem forum koji bi za cilj imalo neku siru podlogu i samim tim mogucnost na kojem bi bilo vise ljudi razlicitog pristupa samorazvoju. Sam Tantra forum je vise orjentisan ka tantrickim i yogickim pristupima.
Misljenja sam da je jedina razlika u svim duh. pravcima kao i nekim pravcima psihologije, a tu najvise mislim na transpersonalnu psihologiju, razlika u pristupu. Ne u konacnom cilju.
Manje vise, cilj svih pristupa je ono sto neko naziva Bog, neko Zivot, neko Jastvo.... itd. I svi naposljetku dolaze na isti vrh, sa kojeg imaju mogucnost da sagledaju sve pristupe i da se uvjere da je sve Jedno. Da je razlika samo u koracima, a ne i u cilju postignuca.
Sam sam isprobao mnogo sistema i samim tim se uvjerio da, barem oni koje sam probao, govore o istoj stvari.

Sada, cilj ovog foruma, kao sto sam rekao, jeste objedinjenje vise pristupa budjenju.. ili drugim rijecima probudjenju/prosvjetljenju.
Manje vise nebitan je naziv finalnog proizvoda.
No, ko sto rekoh, svako bira put shodno svom stepenu razvoja, stepenu razmjevanja, zeljama.. i slicno.
Naravno, na netu sam nailazio i na takve forumu, ali im je hvalilo ono sto vecini foruma hvali. A to je iskustvo, kolika tolika organizacija i slicno.
Ovim ne osporavam bilo cije postognuce.. vec pokusavam da kazem da ja nisam nasao ili sam nasao samo u maloj mjeri nesto sto mogu da iskoristim, a samim tim misljenja sam da ljudi slicni meni imaju slicno iskustvo povodom toga.
Takodjer, evidentno je da na vecini takvih foruma nema tolerancije.
Dve su mogucnosti za to.
Prva je da tvorci tih foruma ne zele da mjesaju babe i zabe.. narodski receno, tj. da pokusavaju da se orjentisu samo na specificnu oblast.
Druga mogucnost je da i sami tvorci tih foruma nema pojma o cemu pricaju, kao ni vecina korisnika istih.
Cilj ovog foruma je da mjesamo i babe i zabe, ali isto tako da imamo pojma o cemu pricamo.
Znam da je takvo sto tesko, ali nije nemoguce.
Shodno tome, neka sitna pravila moraju da postoje.
A pravila su sledeca:

1. Nema provociranja, omalovazavanja – svako ima pravo na svoje misljenje, slagali se mi ili ne. A samo omalovazavanje necijeg misljenja govori samo u prilog onog koji to radi. Te pokazuje njegovu rigidnost, netolerantnost a samim tim pokazuje i stepen razumjevanja takvog clana, te stoga se takve provokacije i omalovazavanje nece tolerisati.

2. Nije dozvoljeno bilo kakvo vrijedjanje na rasnoj, religioznoj, duhovnoj pripadnosti, kao ni na bilo kojoj vrsti pripadnosti – to je slobodni izbor covjeka i niko ne moze reci da je pogresan. Sjetimo se samo da sa vrha planine pogled na dolinu pruza mogucnost da uvidimo da svi putevi vode ka vrhu. Mozemo se neslagati sa pristupom, ali neko ko kaze da je nesto pogresno nije u pravu. Sa razine jedinstvene svijesti, sve je OK.

3. Pretjerana upotrebe psovki u cilju pokazivanja vlastite “velicine” nije dozvoljena. Znam da ponekad psovaka zna pokazati vise nego sto bi se moglo napisati stotinama rijeci, ali to nije razlog da sva druga rijec bude psovka, a najgore, ako je upucena nekom. – Svaka rijec sadrzi energiju, bila pisana ili izrecena. Ima mnogo ljudi koji su osjetljivi na sadrzaj i energije tih rijeci, shodno tome moramo imati obzira i prema njima. Iako same rijeci ne mogu objasniti stvarnost, ali zato mogu da unutar nekog ko jos uvijek nije spreman, izazove emocije i osjecanja koja ga povredjuju, a samim tim dolazi do rekacije odbrane i ode sve u ... PM.

Eto toliko.. mala sitna pravila za ljepse druzenje..
Back to top
View user's profile Send private message
Post new topic   Reply to topic    Awaking Forum Index -> Uvod All times are GMT
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum